Butare (Alaria esculenta) -Vingetang -Wakame
Fingrertare (Laminaria digitata) -Kelp -Kombu -Sea Ribbon
Sukkertare (Laminaria saccharina)
På mer lune viker vokser sukkertare. Mens stortaren må legge mye energi i en sterk stilk for å tåle draget i sjøen,slipper sukkertaren lettere unna siden den lever i roligere vann. Den bruker derfor mye av energien til å ha et stort blad. Ulempen med rolig vann er at tarebladet blir grodd og taper evnen til å fotosyntisere. Bladet er ofte så stort at det legger seg ut over bunnen. Blad og midtparti er bølgete.
|
Sauetang (Pelvetia canaliculata)
Sagtang (Fucus serratus)
Blæretang (Fucus vesiculosus)
Blæretang er en av fire tangarter som har blærer. På bildet kan du sse et typisk eksemplar med to blærer ved sida av hverandre. Bladet har ei tydelig midtribbe. Den liker ikke for kraftige bølger, så du vil ikke finne den på utsette steder Blæretangen er svært variabel i formen og på steder med mye bølger kan den mangle blærer.
|
Grisetang (Ascophyllum nodosum)
Grisetangen (0.3 – 2 m) er den andre tangarten med blærer. Han er lett å skille fra blæretang, med sin lyse, gulbrune til olivengrønne farge og blærer som sitter enkeltvis. Dessuten er grisetangen tykkere, uten midtribbe og mer solid, nesten som lær. Den vokser ofte sammen med blæretang og vokser da som regel like nedenfor blæretangen . Heller ikke denne tangarten er å finne på bølgeutsatte steder.
De ytre delene er yngst og smaker best. Det er mulig å finne ut hvor gammel grisetangen er. Dersom den ikke har blærer eller bare en, er den inntil tre år gammel. For hvær ny blære oppover på “hovedstammen” har den blitt ett år eldre |